ZA duh & tijelo

hELLO

Legenda kaže kako je kineski car Shen Nung, oko 2750. godine prije Krista, dok se odmarao od
napornog lova zakuhao vodu iz potoka.
U lonac u kojem je ključala voda, slučajno je upalo nekoliko listića zimzelenog drveta srodnika magnolije,
kojeg danas nazivamo čajem.
Ugodan miris dopro je do njegovih nosnica i car nije mogao odoljeti kušati napitak.


            

Svi smo već odavno čuli kako je Zeleni čaj zdrav, kako pomaže u oksidaciji masti, smanjuje upale, detoksikaciji organizma. Crni čaj snižava razinu kolesterola, smanjivanje rizika stvaranja krvnog ugruška i poboljšavanje funkcije krvnih žila. Preporuča se kao lijek kod problema sa mučninama i stolicom. U čaju ima 30% manje kofeina nego u kavi. Kofein iz kave rastvara se direktno u želudcu, dok onaj iz čaja rastvara crijevni sok.
Među najpoznatijim vrstama je upravo Crni čaj ili kako ga još zovu Indijskim ili Ruskim čajem.

Kako ja baš ne pijem kavu, popijem eventualno dvije tokom tjedna, tako sam se navukla na čaj ( moraš neku ovisnost imati)

Zeleni ili crni čaj isključivo pijem hladan, jer mi topao nikako ne valja. Dok moj suprug pije samo zeleni čaj, ja sam više za one voćne.
Doma imam stvarno jako puno vrsta čaja, jer nam je to neki ritual, navečer kad smo zajedno skuhamo si čaj i uživamo.

Evo par slikica u čemu mi stoji čaj i čajnici..







Pa krenimo na predstavljanje čajeva koje trenutno koristimo. U Zelenoj varijanti imamo: Pure, Earl Grey, Jasmine, Mint, Lemon. Znači to je zeleni čaj sa raznim dodatcima. Još imamo Crni, Planinski raj i Bazga limun. To su favoriti od moga dragoga i on pije samo njih, za ostale ne želi ni čuti. U njih ne stavlja šećer, eventualno u veliku čašu, žličicu meda.



Brusnica je poznata po svojim urirarnim funkcijama, nju ne smijem previše koristiti, max 2 puta mjesečno jer stalno trčkaram na toilet od nje. Dinja je sladak čaj, koji se stvarno jako osjeti po dinji, za njega nije potreban šećer ili neki drugi dodatak, najfiniji mi je hladan sa ledom. Caramel i Vanilla Flavour najčešće pijem zajedno u kombinaciji jer mi je tako okus pun. Odvojeno su isto jako fini, ali ja kao ja volim kombinacije :). Choco je prava čokolada, ako volite čokoladu onda morate probati ovaj čaj, nema okus po toploj čokoladi što ćete garant misliti. Više je kao topla čokolada na vodi. English breakfast je crni čaj koji mi paše samo ujutro, za na večer mi je jak, a sredinom dana se niti ne sjetim uzeti njega. Očito je sa razlogom dobio ime Engleski doručak. Kažu da je fin sa mlijekom, ali ja se ne usudim probati čaj sa mlijekom, jer mi to po mojoj glavi ne ide skupa :).



Sad prelazimo na meni najdraže Voćne čajeve. Oni su idealni bilo ljeto ili zima. Pijem ih hladne ili vruće. 
Preko ljeta fino osvježavaju, napravim si u velikom bokalu, sa hrpu leda i to pijem umjesto soka ili vode. Ako niste probali tako, savjetujem vam da preko ljeta nema boljeg osvježenja, osim naravno limunade, ali to ostavljamo za drugu priliku :).
Pa tako imamo Kivi, Malina, Ananas-Kokos, Jagoda-Vanilija, Malina-Kupina-Vanilija, Kruška, Aronija-Crni ribiz.



Kako nam još malo stiže zima, tako vam predstavljam svoje omiljene zimske čajeve. Njih isključivo pijem vruće sa žličicom meda. Nema mi dražega nego predvečer se ušuškati pod dekicu, sa omiljenim čajem i knjigom. Neznam šta je samnom ali na spomen zime, knjige odmah dovezujem i vrući čaj. Mislim da u zadnjih 3 godine nije prošao dan, a da ja nisam popila čaj, bio on vrući ili hladni. Pa krenimo sa zimskim favoritima Balance spoj narančine kore i cimeta, spada u wellness čajeve. Sternenmarkt su pečeni slatki bademi sa vanilijom nešto prefino, San Zimske Noći je spoj naranče i punča. Medena zima med i bademi, prevladava jak miris i okus meda. Lord Nelson sa okusom jagode i rabarbarare. Lord Nelson Pure Miracle je spoj ribizla i pitaye. Divlja trešnja  fini jaki okus trešnje. Jabuka cimet, mislim da svaki čaj koji u sebi ima cimet mene direktno prebacuje na toplinu, kamin, zimu.



Čaj koji iznova i iznova kupujem je Vanilija i jagoda, Zeleni, Brusnica, SAn Zimske noći i Franchov Malina-Mangostin, kojeg nemam ovdje jer sam ga potrošila, svakako vam savjetujem da ga probate jer ima okus po žvakama od maline.

Da li vi pijete čajeve i koji vam je najdraži, ili ste ipak osoba od kave?


Primjedbe

  1. Baš super post, skroz mi se sviđa.. Mogla bi i ja ovako nešto natipkati :) I ja i moj muž isto obožavamo čajeve i obožavam kad navečer upalimo film i pijemo čaj, pogotovo na jesen, zimu. Nažalost po ljeti malo zaboravimo na čajeve. Ja sam prošlu zimu otkrila neke sa iherba i bili su mi odlični :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da tako I mi, mislim da je engleski dorucak sa iherba. I kod nas vise idu kad je hladnije vrijeme valjda idemo na to da nas ugrije :D

      Izbriši
  2. Obožavam čajeve, najviše rooibos i zelene, mada su i i bijeli dragi, a ove voćne pijem samo kad sam bolesna :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh ja zeleni mogu samo hladan I to ne cesto, da istina I kod mene kad bolest pokuca okrecem se vecinom vocnim, valjda nam je to povezano sa vitaminima iz voca koje tamanimo preko ljeta :)

      Izbriši

Objavi komentar

Svaka kritika i primjedba je dobro došla, dok god ne sadrži uvredljiv sadržaj
Hvala na posjeti i kometaru
Vaša chilly fashion

Popularni postovi s ovog bloga

DELIA COSMETICS